Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szerbek letelepedésének története,vallásukról röviden.

2008.08.26

A keleti Egyház már a honfoglalás előtt megtalálható volt a mai Magyarország területén Cirill és Metód szerzetestestvérek hittérítő munkájának köszönhetően.

Azt is bizonyosan tudjuk, hogy a magyarokat számos Bizáncból jött pap is vezette a kereszténységre.

Mivel István király Rómától kapott koronát, így Magyarország a nyugati kereszténység előtt tárta ki kapuit.

Az 1054-ben történt egyházszakadás után is számos keleti ortodox kolostor maradt fenn, így például: Pentellén, Veszprémben, Szávaszentdemeteren.

A rigómezei csata után – 1389-ben – a török elől menekülve kezdtek bevándorolni a Magyar királyság területére az orthodox hitű szerbek.

A legrégebbi, ma is álló szerb templom Ráckevén található, amelyet 1487-ben emeltek Corvin Mátyás uralkodása alatt.

A török hódoltság idején a szerbek nagyobb számban telepedtek le Fejér,Pest,Baranya, Tolna és Somogy területére. 1552-ben megalakult az önálló Budai Szerb Orthodox Püspökség, amely a mai napig is élő püspökség.

Néhány évvel később megalapították a grábóci kolostort, melynek templomát 1587-ben emelték.

Az 1690-ben történt ún. nagy szerb bevándorlás után létrejött a Pécsi Szerb Orthodox Püspökség, amely 1737-ig működött.

Napjainkban Magyarországon az első világháború utáni optálás miatt az ortodox vallású szerbek száma erősen megcsappant. Így a Budai Szerb Orthodox Püspökség negyven templommal, húsz plébániával, egy kolostorral és néhány ezer hívével lépte át az új évezred kapuját.

A szerbeken kívül Magyarországon élnek még orthodox hitű románok, bolgárok, görögök, oroszok, ukránok, de vannak magukat magyaroknak valló orthodox hitű hívek is.

A Szerb Egyház még mindig a régi, Julianus-féle kalendáriumot használja, amely – mint köztudott – immár csaknem két hetet késik. Ezért van a szerbeknél a Karácsony január hetedikén az új, azaz Gergely naptár szerint.

És végül, de nem utolsó sorban még egy gondolat: Magyarországon az orthodox hitű testvéreink igazi hazára leltek, hiszen még Szent István fiához, Imre herceghez írt Intelmeiben így szólt: „Tiszteld az idegeneket”.

Az Orthodox Egyház Magyarországon ezt a tiszteletet érzi honfitársaitól és a Magyar Államtól egyaránt.

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 5
Összes: 832519
Hónap: 8350
Nap: 551