Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ikonok az Olajfa Müvészházban.

2009.06.05

Istenanya-ikonok az Olajfa Művészházban

Három éve nyílt Gödön, magánkezdeményezésből az Olajfa Művészház, amely nemzeti és főként keresztény értékeket képvisel. Kis földszinti üzletével a gödi művészek alkotásait mutatja be, de művészeti könyveket és folyóiratokat is árusítanak.

A másik földszinti kiállítótér igazi kuriózum: az országban egyedülálló állandó kiállítás M. Győrffy Anikó ikonfestő fatábláival várja a látogatókat. Az ikonok eredeti ikonfestő technikával készültek, annak szigorú szabályait megtartva.

Korábban ikont csak szerzetesek festettek. A képek mély imádságból születtek, és azok megértésére is csak az imádkozó, szemlélődő, Istent kereső ember válik képessé. Mindez időt és mély lelkiséget igényel a látogatótól. Bár az ikonfestés szabályai szigorúak - pontosan meghatározott, hogy egyes témákban milyen színű és mintájú lehet Jézus, a Szűzanya vagy az angyalok ruhája, milyen háttér és milyen alakok ábrázolhatók -, mégis van szabadsága a festőnek, hiszen aki imádságban festi ikonját, annak személyisége, sőt arcvonásai is megjelennek, érezhetőek lesznek a képeken. Ettől válnak különbözővé még az azonos témában készült ikonok is.

A terembe látogatót azonnal elkápráztatják azok a bíbor színeiben bővelkedő csodálatos képek, amelyek Mária mennybeemelését, Szent Miklóst, Szent Györgyöt ábrázolják. Egy különleges születés-ikon Máriát, Józsefet és a kisded Jézust a kopt ikonfestés sajátosságainak megfelelően ábrázolja. Jellemző rá az arányeltolódás, vagyis a fej hangsúlya, amely szinte megegyezik a test méretével. Az arcok egyenesen, szemből festettek, és a szemek is nagyobbak és hangsúlyosabbak.

A magyar szentekről eddig nem készültek ikonok, de itt Margitot, Istvánt, Lászlót és Erzsébetet is láthatjuk a fatáblákon. Az ikonok ősi témája itt a Szűzanya-ábrázolás, ezért a Kazanyi Istenanya, Meghatódott Istenanya, Hodigitria, Trónoló Istenanya, Istenanya a játszadozó kisdeddel, és a Jel Istenanyja is látható.

Az Olajfa Művészház minden hónapban egy-egy időszaki kiállítást rendez, amelynek témájához kapcsolódó kulturális rendezvényeket is szerveznek.

December elsején nyitotta meg Beer Miklós püspök és P. Szabó Kristóf kármelita a Magyarországon élő szerzetesek munkáiból látható kiállítást, amely december 23-ig volt látható. A kiállítás elsődleges célja, hogy a közönség tudomást szerezzen arról, hogy élnek szerzetesek, szerzetesnők Magyarországon is, sőt, munkájuk mellett, vagy remeteségükben, kiemelkedő művészeti alkotásokat is készítenek. Az emeleti kiállítótérben a Nyolc Boldogság közösség tagjai, az angolkisasszonyok, a ciszterci nővérek, a ferencesek, a kármeliták és a bakonybéli bencések, valamint az Athosz-hegyi Márton atya alkotásait csodálhatták meg a látogatók.

Ikonok, két, Krisztus-fejet ábrázoló szenteltvíztartó, mívesen faragott ereklyetartó, Szent József faszobra, gyönyörű, különleges technikával, kézzel készült, aprólékosan megmunkált csipkék, különböző típusú keresztek, kerámiák, gyertyák, fafaragások, és az ünnephez közeledve, egy imádság közben, fából faragott, kedves betlehem is várja a vendégeket.

Polgári Vera

 
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 813747
Hónap: 10509
Nap: 151