Túrós burek fakanál módra
18 lap réteslap
A krémhez:
60 dkg juhtúró
50 dkg tehéntúró
15 dkg reszelhetően kemény juhsajt
5 dl tejföl
3 tojás
5 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
só és frissen őrölt bors
Kevés olaj a tepsi előkészítéshez és a réteslapok megkenéshez
1 csapott evőkanál köménymag a tetejére
A sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat) és kiolajozunk egy 25x35 cm-es tepsit.
A krémhez a kétféle túrót villával szétmorzsoljuk egy nagy tálban, és hozzáreszeljük a juhsajtot. A tejfölben elhabarjuk a tojásokat, azt is hozzáadjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk: ez is belekerül a tálba. Végül apróra vágjuk a kaprot, beleszórjuk a tálba, és az egészet alaposan összekeverjük. Ha kell, sózzuk, de mindenképp megborsozzuk.
Három egymásra tett réteslappal kibéleljük a tepsit. A lapokat, mielőtt egymásra tesszük őket, nagyon vékonyan megkenjük olajjal. A tepsit úgy béleljük ki, hogy a lapok túllógjanak a szélein.
A maradék réteslapokat -3 kivételével!- egyenként gombóccá gyűrjük, belemártjuk a túrós krémbe, és egymás mellé pakoljuk a tepsibe. Miután végeztünk vele, a maradék túrós krémet ráöntjük a rétes-gombócokra.
Az egészet betakarjuk a félretett, 3 db réteslappal (ezeket szintén megkenjük kevés olajjal, amikor egymásra helyezzük őket). Ezután a tepsi kibéleléséhez használt réteslapok túllógó részeit visszahajtjuk az ételre.
Az étel tetejét megkenjük kevés olajjal, és 40 perc alatt megsütjük. Az utolsó 10 percben szórunk a tetejére köménymagot, és úgy sütjük tovább. Rácsra téve kihűtjük, salátával tálaljuk.
8 nagy adag lesz belőle.