Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orthodox egyházról .egyházközségünkről.

2008.08.29

Az orthodox egyház szívósan és nagy szerettel ragaszkodik az ókeresztény gyökerekhez és azon liturgikus hagyományhoz,  melyet a sokszor megpróbált,  majd magára hagyott Bizánc nem homályosodó fénye,  valamint az egyetemes kereszténység szétszakadás előtti közös hitigazságok - egyszóval maga az orthodoxia - őrzésének elkötelezettsége jelent.

Az orthodox egyházak nemzeti sajátosságaikat beépítették az egyetemes egyház hagyományos örökségébe,  söt néhány történelmi periódusban - talán a legnehezebb időkben  - sajátos, különösen fénylő színekkel gazsagították azt.  Konstantinápoly eleste ( 1453 ) nem csupán a keresztény Kelet katasztrófája volt volt.  Az orosz egyház kivételével Európában és a  Boszporuszon túl a keleti kereszténység keserves rabszolgasorba süllyedt. Nem a katedrálisok,  hanem a félig füldbe ásott városi és falusi templomok, a nemzeti kultúrák  utolsó menstváraiként tengődő kolostorok váltak egész népek megmaradásának zálogává.

A keleti egyház történetét a kezdetektől napjainkig a vértanúk százezreinek példája fémjelzi.

Egyes, egykor orthodox népek, illetve népcsoportok, tiszteletre méltó ragaszkodással őrizve a liturgikus hagyományt - de engedve a történelmi kényszernek -, egyesültek Rómával. Ők az unitus egyház hívei, a görög katolikusok.

folytatjuk !

 

A mappában található képek előnézete Templomunk látképe

 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 4
Összes: 803139
Hónap: 9199
Nap: 632