Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyházközségünk lelkésze.

2008.09.03

 

undefined

 

A székesfehérvári szerb egyházközség új, fiatal lelkipásztora, Dalibor Milenkovity atya. Karácsonykor, nyilatkozta lelkipásztorunk. Az ő kérésére tolmácsoljuk a város szerb lakóinak ünnepi üzenetét: „Messiás születik, a legcsodásabb, egyszerre Ember és Isten – hogy a megfáradt emberi tekintetek megpihenjenek rajta, és ne tekintsenek semmilyen más messiásra!”

A székesfehérvári szerb egyházközség új, fiatal lelkipásztora, Dalibor Milenkovity, a román kohászati ipar egykori fellegvárában, Resicán született, és 2005. január 18-a óta lelkésze egyházközségünknek. Szeretné megtartani és gazdagítani mindazt, ami már megvan: a templomot, a parókiát, a gyülekezetet, szeretetet.

Nem kevesebb, mint öt általános-, közép- és felsőfokú iskolába járt. Talán azért, mert szülei, majd később ő maga is fontosnak tartotta, hogy Romániában élő szerbként anyanyelvén tanuljon. Hivatást érezvén a lelkészi pályára, beiratkozott az ötéves belgrádi papi szemináriumba, majd a belgrádi teológián folytatta tanulmányait, amelyeket a délszláv háború miatt Temesváron fejezett be. Hittant oktatott a temesvári szerb anyanyelvű líceumban, és gondnoka volt a Szent György kolostornak, ahol a nyári szünetekben a gimnázium diákjai egy-egy hetet tölthettek imádkozással és szent énekek tanulásával.

Megszívlelve Szent Pál intelmeit megnősült, majd 2004 őszén szülei egykori falujában szentelték pappá. „A püspök atya úgy látta helyesnek, hogy a " székesfehérvári szerb egyházközséget szolgáljam” – mondta Dalibor Milenkovity.

Örömmel vette tudomásul, hogy felújították Székefehérváron a XVIII. században épült barokk templomot, a parókia épületét, udvarát és kertjét, előbbit az önkormányzat, utóbbit a szerb Kisebbségi Önkormányzat gondoskodásával. Úgy véli, katolikusok, protestánsok és ortodoxok is ugyanabban a városban, keresztény országban, Európában élnek, illő, hogy törődjenek egymással, hiszen Isten valamennyi nemzet nyelvét ismeri. A felújított templom, pedig az egész város, a környék, Európa dísze lehet, kell, hogy legyen.

A szerb gyülekezetet lelkiekben is segíteni kívánja, célja, hogy az orthodox vallási életbe a gyerekeket és a fiatalokat is bevezesse.

„Templomunk nyitva áll valamennyi keresztény ember előtt - mondta –, hiszen más-más szokások szerint, de valamennyien ugyanazt az Istent imádjuk!”

 

 

A mappában található képek előnézete Templomunk látképe

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 815388
Hónap: 9580
Nap: 166