Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Meghalt Pál pátriárka

2009.11.19

Meghalt Pál pátriárka

A kormány háromnapos gyászt hirdetett -- Csütörtökön temetik az egyházfőt

 

 
Tegnap Vasárnap,2009.november 15-én 10 óra 45 perckor a belgrádi katonakórházban elhunyt Pál pátriárka, szerbiai pravoszláv egyházfő. 95 éves volt. 2007 novemberében életveszélyes állapotban szállították az egyházfőt a katonakórházba. Eddig küzdöttek az életéért. Tegnap azonban a saját szobájában, álmában érte a halál.

 

A szerb kormány tegnapi rendkívüli ülésén háromnapos gyászt hirdetett meg. A gyász napjai hétfő, kedd és szerda. Boris Tadić államelnök az egyházfő halála kapcsán elmondta, hogy Pál pátriárka halála hatalmas és pótolhatatlan veszteség a szerb nép számára

– Vannak emberek, akik csupán a létükkel összetartanak egy egész nemzetet. Ilyen volt Pál pátriárka. Távozása az élők sorából számomra személyes veszteség is – mondta az államelnök. Tadić elmondta, hogy a nehéz pillanatokban mindig kikérte a pravoszláv egyházfő véleményét és mindig számíthatott a tanácsára. Az egész keresztény világ tisztelte. A moszkvai pátriárka éppúgy mint a római pápa.
Pál pátriárka holttestét tegnap délután három órakor átvitték a fővárosi székesegyházba és az oltár előtt ravatalozták fel. A gyászszertartáson a Szent Szinódus tagjain kívül részt vett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és Aleksandar Konuzin orosz nagykövet is. A hívek órákon át vártak, hogy bejuthassanak a templomba és a nyitott koporsó előtt leróják kegyeletüket. A temetés idejéről és helyéről a Szent Szinódus ülésén döntöttek. A pátriárka saját kéréséra a rakovicai kolostorban helyezik örök nyugalomra. A gyásszertartás csötörtökön lesz.

Mind a hazai politikai és közéleti személyiségek, mind a külföldi egyházi vezetők megrendüléssel vették Pál pátriárka halálhírét.

Mirko Cvetković kormányfő szerint a szerb pravoszláv egyház és a szerb nép bölcs vezetőjét vesztette el, aki a híveknek és a papságnak a nehéz helyzetekben a béke útjára mutatott rá, az igazságot és az emberiességet hangsúlyozta. Ivica Dačić belügyminiszter a pravoszláv egyház vezetőinek, a papságának és a szerb népnek címzett gyásztáviratában azt hangsúlyozta, hogy Pál pátriárka ugyanolyan csendesen távozott, mint amilyen csendesen élt. Vuk Jeremić külügyminiszter úgy fogalmazott őszinte bánatot és pótolhatatlan veszteséget érez az egyházfő halála miatt. Egeresi Sándor, a Tartományi Parlament elnöke részvéttáviratot küldött a pravoszláv egyház vezetőinek és a pravoszláv híveknek, amelyben kiemeli, Pál pátriárkát bölcsessége és igazságossága miatt kell emlékünkben megőriznünk. A politikai pártok vezetői mellett Aleksandar Karađorđević trónörökös valamint a szerbiai iszlám vallási közösségek vezetői is részvétüket nyilvánították az egyházfő halála kapcsán.

  Archív

A külföldi hírügynökségek az egyházfő alázatosságát és kiváló nyelvészeti tudását emelik ki. Valamennyi megjegyzi, hogy 1990-ben került a szerbiai pravoszláv egyház élére, a véres balkáni háborúk idején vezette az egyházat és ez alatt az idő alatt nagy hatással volt a hívekre.

 

95 éves korában elhunyt Pavle szerb pátriárka

 

A halálhír kihirdetése után egész Szerbiában megkondultak a harangok, és a nap folyamán minden óra előtt 15 percen keresztül harangoznak a gyász jeleként. A közszolgálati tv a pátriárka életét bemutató dokumentumfilmeket kezdett sugározni. Boris Tadic szerb elnök az egész nemzetet összetartó személyiségként méltatta az elhunytat. Belgrádban három napos országos gyászt rendeltek el hétfőtől. Estére a főváros egyik székesegyházában felravatalozták a néhai egyházfőt, koporsójánálegyházi méltóságok, politikusok és egyszerű hívők róják le kegyeletüket.

Pavle (Pál), Pec (Ipek) érseke, Belgrád-Karlóca metropolitája és szerb pátriárka 95 éves volt. A pártiárkát egyre romló egészségi állapota miatt, a Katonai Orvosi Akadémián kezelték 2007. november 13. óta.

A Szerb Egyház 44. pátriárchája volt. Pavle pártiárka feladatait ideiglenesen Amfilohije metropolita vette át.

Pavle (Pál) szerb patriarcha (világi nevén Gojko Sztojcsevics) 1914. szeptember 14-én, Keresztelő Szent János feje vétele ünnepének napját született az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Szlavóniában, Kucsanci faluban. A gimnáziumot Belgrádban végezte, majd elvégezte a szarajevói teológiai szemináriumot és a Belgrádi Egyetem Teológiai Karát.

A második világháború éveiben Gojko Sztojcsevics háborús menekültként az ovcsari Szent Háromság monostorba került, ahol novícius lett. A monostorban a leendő szerb pátriárka a menekült gyermekeknek hittant oktatott.

A háború után az ovcsari Örömhírvétel monostorba ment, ahol 1948-ban Pavle néven szerzetessé nyírták és szerzetesdiakónussá szentelték. 1949 és 1955 között Pavle szerzetesdiakónus a racsai monostor szerzetese volt, ahol különféle szolgálatokat látott el. 1954-ben szerzetespappá szentelték, majd 1957-ben archimandrita rangot kapott. 1955 és 1957 között az Athéni Egyetem Teológiai Karán tanult. 1957. május 29-én a belgrádi székesegyházban Pavle archimandritát rasko-prizreni püspökké szentelték. Rasko-prizreni püspökként aktívan foglalkozott az egyházmegye templomainak megőrzésével és felújításával.

Gyakran tett látogatásokat az egyházmegyéhez tartozó falvakban. Egyúttal azonban továbbra is tanított. 1988-ban a belgrádi Teológiai Kar a teológia doktora címet adományozta neki. 1990. novemberében a Szerb Ortodox Egyház Főpapi Zsinat Pavle püspököt választotta meg a betegsége miatt lemondott German pátriárka helyébe.

A Szerb Ortodox Egyház 44. elöljárójának intronizációja 1990. december 2-án volt a belgrádi székesegyházban. Főpásztori szolgálata idején Pavle pátriárka felkereste a Szerb Ortodox Egyház számos egyházmegyéjét (köztük a magyarországi budai egyházmegyét is). Felkereste az Ausztráliában, Amerikában, Kanadában és Nyugat Európában élő szerb ortodox híveket. Pavle pátriárka több könyv szerzője. A „Szerb Ortodox Egyház Hírmondója” több mint húsz éven át közölte az ortodox liturgia területén végzett kutatásai eredményeiről írt cikkeit. Hosszú ideig állt a Szent Szinódus Szent Írás fordítási bizottsága élén. 2

Egyházfői megbízatása kezdetén már nagy volt a feszültség az akkori Jugoszlávia ortodox, katolikus és muzulmán népei között. Bírálói a szemére vetik, hogy nem fékezte meg a horvátokkal és a bosnyákokkal szembeni szerb nacionalizmust szító keményvonalas püspököket és papokat, akik között voltak, akik nyilvánosan megáldották azokat a félkatonai alakulatokat, amelyek tagjai háborús bűntetteket követtek el Horvátországban és Boszniában. Feltételezések szerint a szerb ortodox egyházon belül egyesek segítették a szökésben a háborús bűncselekmények miatt körözött volt boszniai szerb vezetőket, köztük állítólag Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt is.

A délszláv háborúk után Pavle gyakrabban szólalt meg közéleti ügyekben, nyíltan bírálta Slobodan Milosevic akkori elnök politikáját. Milosevic bukása után a protektorátussá vált Koszovónak szentelte a legtöbb idejét.

2007. november 13-a óta Pavle pátriárka folyamatosan kórházban volt, a belgrádi katonai kórházban ápolták. 2008. november 8-án benyújtotta lemondását a Szent Szinódusnak, azonban a 2008. november 12-én ülésezett Főpapi Zsinat nem fogadta el lemondását. Betegsége idején a pátriárkai feladatokat a Szent Szinódus látta el, élén Amfilohije montenegrói-tengermelléki metropolitával.  

Pavle pátriárka utódát titkos szavazáson választja meg a szerb ortodox egyház püspökeinek gyűlése; a konklávén a 40 püspök legalább kétharmadának jelen kell lennie. Egyelőre nem lehet tudni, ki lesz az utód, igaz, Amfilohije püspök a poszt első számú várományosa.

Megfigyelők szerint a Pavléhoz hasonlóan mérsékelt püspökök lemondanának a megbízatásról cserébe azért, ha nagyobb befolyásra tehetnének szert a szent szinódusban, a pátriárka mellett működő legfőbb egyházi hatóságban. A testületben a jelenlegi szerb kormány szerintük túlságosan nyugati irányvonalát ellenző dogmatikusok vannak többségben.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 832732
Hónap: 8249
Nap: 263