Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Látható a Rác templom! Ekatyerina szép is volt, nem csak nagyvonalú

2010.09.27

A székesfehérvári időjárásfelelős megkönyörült mindazokon, akik a Kulturális örökség napjain éltek a lehetőséggel, és felkeresték azokat a csodálatos műemlék épületeket, amelyek az év más napjain csak ritkán, vagy egyáltalán nem látogathatóak.

Ezek közé tartozik a Szerb-ortodox -más néven - Rác templom, az Europa Nostra-díjas műemlékegyüttes, a Rác utca egyik ékessége.

Katarina Ivanovic, az első szerb festőnő két festményét is kiállították, az egyik egy portré, Ekaterina Dosalit ábrázolja (Fotó: Fási László)


A barokk stílusú, egyhajós  templom  1780-ra készült el teljesen, falképeit 1772 és 1774 között festették: a csodálatos kompozíciók igen jó állapotban maradtak ránk. Kevesen tudják, hogy ennek az az oka - árulta el Sándorovits László, az egyházközség gondnoka - hogy hajdanán egy földrengés következtében kissé megsérültek a falak, ezért úgy döntöttek, lemeszelik a freskókat… Ám ez  a meszelés  meg is mentette a falképeket, hiszen a meszelés alatt  csodálatos módon megmaradtak és a 20. században (korszerű technikával) restaurálhatóvá váltak a  képek. Így aztán ennek eredményeként ma is gyönyörködhetünk a kompozíciókban, amelyeken angyalok, próféták, szentek kara övezi a Krisztus és Keresztelő Szent János életéből vett jeleneteket. Az ikonosztáz Horváth Ferenc veszprémi képfaragó és Fijecskó József székesfehérvári asztalos munkája, képeit pedig 1778-ban Jován Grábován és Grigorje Popovity ikonfestő készítette.
A kulturális örökség napjaira azonban az egyházközség különleges festményekkel is megörvendeztette a látogatókat. Kiállították Katarina Ivanovic, az első szerb festőnő két festményét… Az egyik egy portré, amely Ekaterina Dosalit ábrázolja. Ő volt a fehérvári rácok jótevője. A pravoszláv temetőben – amely a Palotai úton található - ő emeltette 1848-ban a kápolnát, Szent Katalin tiszteletére, de nem csak az építés, a fenntartás teljes költségét is magára vállalta. Így készülhetett el 1848-ban a képolna, ami Mádel Ferenc kőműves mester munkáját dícséri. Az adományozóról, Ekaterina Dosaliról  annyit tudunk,  hogy Újvidékről származik, ott ment férjhez, majd  miután megözvegyült  Székesfehérvárra kültözött, és 1865-ben hunyt el. A kápolnába temették, síremléke ma is ott áll, bár hamvait később Belgrádba szállították. Volt idő ugyanis, amikor úgy tűnt, a pravoszláv temető megszűnik… Ám szerencsére döntött a józan ész, a kápolna ma is áll, és a kulturális örökség napja alkalmából látogathatóvá is tették. A nemrégiben restaurált festmény láttán megállapíthattuk: Ekaterina Dosali nem csak nagyvonalú adakozó, mélyen vallásos asszony volt, hanem igen szép is…

 


A temetői  kápolna azért is fontos a szerb ortodox egyházközség számára, mert - a Rác utcai templom olyannyira rossz állapotba került és restaurálása olyannyira elhúzódott – hogy 1967-től évtizedeken át  a kápolnában  tartották a szerbek vasárnapi szertartásait. Ám szerencsére, a Rác utcai műemlékegyüttes kialakításával megmenekült az enyészettől a híres Rác templom is, amelyet 1989-re restauráltak. (Sajnos az ikonosztáz felújítása csak elkezdődött, de a folytatásra egyelőre nincs pénz…) Végül csak 1995-ben vette ismét birtokba az egyházközség a csodálatos templomot. A gondnok, Sándorovits László leánya volt az első, akinek itt tartották meg az esküvőjét.  Manapság havonta kétszer-háromszor tartanak liturgiát, őrzik hagyományaikat, büszkék csodálatos templomukra. Szombaton az önkéntesek  örömmel és igen szívélyesen kaluzolták az érdeklődőket, de emelett az egyházk0zség tagjai féltik is fantasztikus örökségüket, páratlan kincseiket. És ez nem csoda: utoljára 2009-ben fosztották ki a templomot: csodálatos ikonokat vittek el. A tettesek lakat alatt vannak, de csak négy ikon került vissza Fehérvárra.  A Rác templom és a temető szombaton, vasárnap is várja a látogatókat 10-től 17 óráig.

A Rác templom és a temető is megtekinthető volt a Kulturális örökség napjain (Fotó: Fási László)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 815388
Hónap: 9578
Nap: 165