Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Együtt – a kisebbségekkel

2011.05.28

 

Együtt – a kisebbségekkel
2011

       A székesfehérvári Városi Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtára 2011.március 6-tól a TÁMOP-„Tudásdepó-Expressz” projekt keretében programsorozatot szervezett a városunkban élő, illetőleg törvényesen is működő kisebbségi önkormányzatok bevonásával. Nevezetesen a cigány, horvát, lengyel, német, örmény, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán önkormányzatok heti rendszeres előadásaikkal bemutatták saját nemzetiségeik életét, hagyományaik ápolását, mindennapjait, amit őriznek mind máig – beépülve a város életének szerves részébe. A hallgatóság nagy fokú érdeklődését semmi sem bizonyította jobban, mint az a tény, hogy a könyvtár olvasóterme minden alkalommal megtelt.

Lebilincselő, izgalmas és tanulságos előadásokat lehetett hallani egyes nemzetiségek történelméről, múltjáról. A teljesség igénye nélkül, pl. a  XX. század első népirtásáról, az Örmény Genocídium eseményeiről (1915), arról a nemzettragédiáról, amely „ nemcsak azt jelenti, hogy másfél millió örményt eltöröltek a föld színéről, lerombolták otthonaikat, megsemmisítették templomaikat, széthurcolták az általuk megteremtett anyagi javakat. A genocídium ezen túlmenően a túléltek egyéni sorstragédiájának összegsége is.” (Fordító: K.P.). Hallgattunk a lengyelek szétszóródtatásának történéseiről, de mégis lengyelnek maradva, vagy a szerbek letelepedésének folyamatairól, az ukránok kevéssé ismert, elhallgatott történelmi igazságtalanságáról, amikor 1932-33-ban közel 10 millió ember veszítette el éhínségben életét (H.J.). Az előadók beszéltek a XX századi második világégés egyes népekre kényszerített történelmi változásokról, a kitelepítésekről, az akkori politikai rendszerek embereket megalázó bosszúiról, új államok létrehozásáról vagy szétdarabolásáról. És ez mind A Kárpátok és az Alpok hegyeinek koszurúként övezett Közép-kelet-Európában! Még az 1990-es években is forrongott a Balkán!

2011.május 27-én. Ezen a napon du. 14 órára meghívást kapott a Zsolt utcai Könyvtártól a ma már országos hírnevet szerzett Lásho Lecsó zenekar is és kiváló muzsikájukkal örvendeztették meg a jelen lévő vendégeket, közöttük a város kisebbségi képviselőket is. A zenekar a cigány zenei kultúra értékeinek bemutatásával és népszerűsítésével emelték a záró program egyébként is magas színvonalát.

A rendezvény végén az egyes nemzetiségiek gasztronómiai különlegességeiből kaptak ízelítőt a részt vevő nézők és hallgatók

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria

Archívum

Naptár
<< Január / 2023 >>

Statisztika

Online: 3
Összes: 824168
Hónap: 10454
Nap: 193